tiistai 29. tammikuuta 2013

Reseptikisa: Munan mysteeri

  Kevättä odotellessa viritellään munakisa! =)



Maailmalla on varmasti vuosisatojen ajan kokattu jos jonkinlaisia reseptejä, joten nyt haetaan, paitsi innovatiivisiä reseptejä, myös old school -kananmunatietoutta perinteisten hotellien aamiaisvalikoimasta a la carte- annoksiin ja pikkunaposteltaviin. Pääosassa on eriasteisesti kypsytetty kanamuna! Paras resepti palkitaan ruoanlaittoaiheisella palkinnolla!
 
Olen ravintola-alan opintojeni aikana (joskus viime vuosituhannella ;)) oppinut itselleni kokkauksessa vaikeat asiat. Ne ovat epäilemättä tärkeä osa ammattikokin perusosaamista, mutta minä floppaan... nämä asiat ovat 1. perunoiden keittäminen 2. kananmunien keittäminen. Olen kyllä hyvin tarkka siitä, minkälaisia munia itse syön; kierrän kaukaa kumiset, ruskeareunaiset silikoniletut. Liian kypsäksi keitetty muna on minusta jotenkin vähän tylsä.  =) Faktaa on kuitenkin se, että makuja on monia, joten on hyvä olla hyppysissä taito valmistaa näitä kanan kevennyksiä vaihtelevalla tavalla! Siis muutenkin kuin lisäämällä leivonnaistaikinaan...

Monesti olen yrittänyt keittää munia eri kypsyysasteiseksi, mutta lopputulos on aina pelkkää sattumaa. Niinpä päätin ottaa insinöörimäisen tarkan lähestymisen tähän aiheeseen ja pistää kattilan tulille. Nyt otetaan selvää munan sielunelämästä. =) Blogijutun lopussa on kuvia ja ohjeita reseptin valitsemiseksi ja kisaan osallistumiseksi, joten jatka ihmeessä jutun lukemista... Ylhäältä alas: 6 minuutin, 7 minuutin, 8 minutin, 9 minuutin ja 10 minuutin munat.



 Näin se lähti:

1. Säilytän kananmunia huoneenlämmössä, jotta ne eivät hajoa heti kuumaan veteen joutuessaan. Siemens induktioliesi (muutkin merkit ja mallit käyvät ;) ) viritetään lämmittämään kunnon kattilallinen vettä kiehuvaksi.  Asteikolla 1-9 täysille, koska tämä on ainoa "nopasti kuumeneva vaihde."

2. Kun vesi kiehuu, vähennän lämpöä 6.lle, jotta riehakas kuplinta ei hajota munia. Lasken munat (5 kp) veteen ruokalusikalla, varovasti katilan laitaa myöten.

3. Nostan lämpöä puoli pykälää ylöspäin (hella näyttää nyt 6 sijaan 6.) ja asetan minuuttikellon hälyttämään 5 min. kuluttua.

4. Viiden minuutin odottelun ja minuutin sähellyksen jälkeen onnistun saamaan ensimäisen munan kylmällä vedellä puoliväliin täytettyyn vesilasiin vasta 6 minuuttia aloituksesta. Se on siis 6 minuutin muna.

5. Laitan vielä viisi minuuttia lisää aikaa kelloon. Loput neljä munaa nostan kunkin omaan jäähtymisveteensä minuutin välein.

Tässä vaiheessa ihmettelen jos 6 minuutin muna on tällainen, niin mikä ihme käyttötarkoitus voi olla kuuluisalla "3 minuutin munalla"? Vai vastaako se 3 minuuttia sitä, että muna laitetaan kylmään veteen ja aika alkaa vasta siitä kun vesi kiehuu? Vai miten se mnee? No, tämä kysymys on ehkä puoliretorinen, mutta nyt minä haluan ihan oikeasti vastauksia: Minkälaisiin resepteihin kukin näistä munista soveltuu mielestäsi parhaiten? 
Tässä vielä munat lähikuvassa:

6 minuutin muna. Valkuainen on vetistä. Sopiiko tämä mihinkään reseptiin?  Mielikuvituksen puute voi rajoittaa, mutta ei anneta sen häiritä! ;) 

7 minuutin muna on minuutn verran kypsempi...  keltuainen valuu kokonaan ulos munasta... mihin annokseen tämä sopisi?


8 minuutin muna. Keltuainen leviää hillitymmin, ja osa jopa jää munan sisälle.


9 minuutin muna on sisältä kuin hunajaa!


10 minuutin munan voi jo leikata lohkoiksi - mitä sinä tästä tekisit?


Lähetä oma reseptiehdotuksesi (itse keksitty, löydetty tai perinteinen klassikko - pääasia on, että itse pidät reseptistä!) ja kerrot, minkä tietyn kypsyysasteiselle munalle (ylläolevat kypsyyskuvat vertailuksi) resepti on tarkoitettu, sekä yhteystietosi osoitteeseen storypolaris @ gmail.com (ilman välilyöntejä). Voit myös itse ehdottaa sopivaa palkintoa - minkälainen kokkausväline sinulta puuttuu?

Tuumasta toimeen ja reseptiä metsästämään!

Viestejänne odotellen, 
Sofia P.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti