lauantai 25. elokuuta 2012

Sorsarisotto ja ranskalainen hedelmäpiiras


Ranskalainen hedelmäpiiras

Pohja:
3,5 dl vehnäjauhoja
2 kanamunaa
1,5 dl tomusokeria
100 g huoneenlämpöistä voita

Hedelmätäyte:
6-7 kpl kypsää persikkaa
2 vihreää omenaa
0,5 dl Calvadosta
0,5 dl fariinisokeria

Tarjoiluun:
ranskankermaa

Pohjan valmistus:
1. Ota 100g voita huoneenlämpöön ajoissa, 15 min - tunti aiemmin,  riippuu siitä onko helle vai ei.... On tärkeää, että se on riittävän pehmeää, kun aloitat. 
2. Tee jauhoista keko pöydälle. Tee keon keskelle kuoppa ja riko munat yksitellen lasiin (jos yksi muna on pilalla, ei mene koko taikina uusiksi) ja lisää ne kuoppaan. Voit laajentaa kuoppaa varovasti sisäreunoista ulospäin. 

3. Lisä munien keskelle voi ja tomusokeri. Aloita sekoittamana haarukalla varovasti keskellä olevia aineksia sekaisin sekoittamalla ja painelemalla. Yritä säilyttää jauhovalli ehjänä, kunnes löysä osa ei enää liiaksi karkaa. 

4. Tee taikinasta pallo ja laita tuorekelmuun käärittynä jääkaappiin tasautumaan muutamaksi tunniksi.
5. Pese ja lohko hedelmät, poista siemenkodat. Tällävälin voipi keitellä sorsaa, ks. ohje alla. Laitat uuni  lämpiämään 225 celsiukseen, kun otat viilenneen taikinan ja alat kaulitsemaan sitä ympyrän muotoiseksi leivinpaperin päällä. 
6. Siirrä taikinapohja pyöreään piirakkavuokaan ja aseta lohko pohjan päälle. Kaada päälle Calvadosta ja ripottele pinnalle fariinisokeri. Voit joko sulkea piirakan kokonaan, tai jos ympyrän on pienempi, taita reunat vain osun piiraan päälle. Sitten uuniin 20-30 minuutiksi.
7. Jäähdytä piiras huolella. Mahdollinen neste imeytyy pohjaan, joten piiras ei kestä pitkää säilytystä.

8. Nautitaan tuhdin ranskankerman kera.

 Tavista parempi risotto
  • 2 tavia tai yksi heinäsorsa
  •  300 g porkkanaa
  • kourallinen kuivattuja suppilovahveroita
  • 1 iso sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 3 dl risottoriisiä 
  • 10 kpl kokonaisia pippureita 0 min
  • suolaa
  • öljyä kuullottamiseen 
  • 50 g parmesaania raastettuna
  • 7 dl vettä
1. Kypsennä linnut keittämällä niitä suolalla ja pippureilla maustetussa vedessä. Kun linnut ovat kypsiä nosta ne pois liemestä ja laita vetäytymään folioon. Huom tarvitset keitinlientä jatkossa. 
 

2. Siivilöi keitinliemi kuivattujen sienten liottamiseen.

3.Sienten liotessa pilko porkkanat ja sipulit pieniksi kuutioiksi. Kun sienet ovat lionneet, siivilöi sienet pois liemestä ja laita liemi lämpenemään pieneen kattilaan levylle. Kun liemi kiehuu, varaa risoton valmistusta varten isompi kattila liedelle.


4.  Kun liemi kiehuu, vähennä siitä lämpöä ja aloita kuullottamaan sipuleita ja porkkanoita öljyssä isommassa kattilassa. Lisää lopuksi riisi ja kuullota kunnes kuulet poksahtelua.

5. Nyt voit alkaa lisätä valmistamaasi llientä siten että riisit ja muuta ainekset juuri ja juuri peittyvät. Odota että riisi imee nesteen ja lisää lientä siten että sitä on sopiva määrä koko kypsymisen ajan.

6. Risoton kypsyessä paloittele lintu :: aloita tekemällä terävällä veitsellä viillot kummallekin puolelle rintalastaa. Irroita lihat sormin. Pilko Lihat alle sentin kuutioiksi, jotta saat poistettua kaikki haulit. Muista lisätä risottoon lientä sopivin väliajoin.
'
7. Lisää  risoton sekaan sienet, lihapalat kun risotossa on vielä viimeinen erä nestettä jäljellä. Kuumenna koko risotto kunnolla. Risoton kuuluu olla lusikalla syötävää, joten sen saa jättää löysäksi, kunhan riisi on riittävän kypsää. Lopuksi lisätään raastettu juusto. Lisää juustoa myös annoksen päälle.

8. Nauti Tarapacá Reserva Chardonnay -viinin kanssa.  Jälkiruuaksi sopii jäähtynyt ranskalainen hedelmäpiiras ranskankerman kera!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti