Kun ostan kesäkurpitsan kaupasta vaikkapa jauhelihalla täytettäviksi, ostan pieniä, napakoita yksilöitä, koska ne ovat maukkaimpia. Itse kasvateut kesäkurpitsat ovat usein jättiläismäisiä ja siksi maultaan miedompia. Sellaisen ison kesäkurpitsan sain tänäkin vuonna lahjaksi, kiitos anopille ;). Tein siitä monta ruokaa. Osan raastoin kesäkurpitsaröstiin ja salaatteihin. Yksi herkullisimmista ja onnistuneimmista ruuista oli ehdottomasti Gazpacho.
Gazpacho kesäkurpitsasta
Tätä kylmää keittoruokaa varten pilkoin ison osan kurpitsaa monitoimikoneella. Tein suuren satsin, koska Gaspacho paranee vanhetesaan, ja sitä voi jatkojalostaa niin monella tavalla! Kun kone kerran on esillä, antauduin sen vietäväksi. Onnistuu tämä keitto varmaan sauvasekoittimellakin, mutta näin iso erä voi olla aika työläs ja kesäkurpitsa täytyy esimerkiksi raastaa ja paprika vaikkapa kutioida... Maku ei myöskään ole tällöin sama, mutta varmasti hyvä niinkin... Keitto kannattaa valmistaa päivää ennen tarjoilua, jotta maku tasautuu jääkaapissa. Varaa riittävän suuri (3l?), kannellinen, astia, jossa voit säilyttää gazpachoa jääkaapissa ilman, että sen maut tarttuvat muihin tuotteisiin, tai päinvastoin.- 4 rkl balsamiviinietikka
- 1 dl oliiviöljyä
- 1 kg kypsiä tomaatteja
- suolaa
- mustapippuria
- 0,5 dl sokeria
- 2 punaista paprikaa
- 500 g kesäkurpitsaa
- 2-3 valkosipulinkynttä
- 1/2 palko punaista chiliä.
Laita nämäkin pilkotut ainekset tehosekoittimeen ja aja sileäksi tahnaksi. Jos ei tule tasaista, lisää vähän tomaattimurskaa ja
pyöritä hetki suurella teholla. Paseeraa keitto halutessasi siivilän läpi kauhalla painellen (minä en tehnyt niin, koska jätin koko sopan rouheammaksi). Anna
tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Keiton voi ottaa evääksi esimerkiksi termospullossa! Ensimäisen kylmän keittoannokseni söin savupekonileipien kanssa...vei kielen mennessään! Savupekonimakkaran maku toimii hyvin tämän tulisen keiton kaverina.
Toinen erä keittoa meni kanan rintafileen, ananaksen ja riisin kera, gazpacho toimi lämpimänä ja tulisena kastikkeena! Kolmantena päivänä tein gazpachosta lämpimän kastikkeen tuorepastalle lisäämällä sekaan kermaa ja tuoretta kirveliä. Paras tekemäni pastaruoka ikinä. ;)
Gazpacho on siis todellakin vaivan arvoinen! Viinisuositus: Tarapaca Reserva chardonnay sorsaviini toimi yllättäen siis myös tämän ruuan kanssa! Masituis varmana sullekin!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti